domingo, 1 de abril de 2012

Minibàsquet Penya - Pia

El passat 24 de març es va jugar a Badalona el partit mini del Joventut contra L'Escola Pia Sabadell, de categoria mini A1, grup 2.
Com a entrenador de bàsquet del mini A de l'Escola Pia Sabadell, el posterior vídeo reflecteix el que intentem treballar per aconseguir que els jugadors millorin. Un petit resum.

- 1c1. És molt important que cada jugador aprengui eines per desenvolupar el seu 1c1, i que estigui obligat a executar-lo en partit si té opcions. En aquestes edats, molts nens fugen de la responsabilitat de jugar per por a fallar, i aquesta pressió a l'error que s'autoimposen és tan gran que es treuen la pilota de sobre, buscant la comoditat de no participar activament en aquest aspecte. Els entrenadors hem d'exigir als jugadors que juguin i que busquin les opcions per atacar la cistella, ja siguin en forma de tir o d'entrada, tots han de generar joc. En aquest partit, tots els jugadors van tenir el seu moment d'1c1, i va ser fantàstic.

- Contraatac. Hem de córrer el contraatac ocupant els espais per davant de la pilota. Si la pilota troba espai pel costat, he d'ocupar el mig, per seguir corrent oferint línia de passada. L'altre concepte important del contraatac és el col·lectiu. El contraatac no és cosa de 2, sinó de tot l'equip. És com un tren d'alta velocitat, quants més vagons porta el tren, més força arrossega i més potent és. Quants més jugadors corrin el contraatac més potència tindrem com equip.



- Passar i tallar. Una estructura senzilla de joc col·lectiu, amb l'objectiu d'aconseguir espai per jugar un 1c1 o de trobar una passada a un bon tall. Aquesta estructura obliga els jugadors a discriminar passades i a veure per darrere del seu defensor si tenen espai o no, per així decidir si juguen 1c1 i cap on el juguen. També estem aprenent que quant més intel·ligent és la defensa que tenim davant, més passades hem de fer per aconseguir trobar un espai. Un paral·lelisme amb el tennis, l'altre esport on estic involucrat, seria pilotejar llarg amb paciència per atacar en el moment oportú. Finalment aquesta estructura ens ajuda a aprendre a com d'important són els espais i a treballar en triangles, per trobar combinacions ràpides de jugadors.


- Intensitat defensiva. Aquest és un dels punts fluixos del nostre equip, però hi ha moments on els jugadors fan un bon treball de peus i mans per provocar incomoditat a l'atacant i reaccionar ràpid davant els seus moviments. I quan aquest treball l'aconsegueixen fer 2 jugadors, es provoca una reacció en cadena i la resta dels jugadors s'afegeixen a aquesta intensitat. Així, el següent objectiu és aconseguir l'hàbit defensiu amb la intensitat que ara tenim intermitentment i amb tots els jugadors.

- Tècnica individual. Treballar per aconseguir els mitjans tècnics per desenvolupar el joc ràpid i agressiu: passades amb 1 mà sobre bot, jocs de peus, tècnica de canell pel tir, control de la tensió del cos en moviment per aconseguir fer els moviments fluids i controlats, canvis de mà agressius o de protecció, etc..

I ara, a gaudir del vídeo!
P.D. Moltes gràcies Joan Carles per fer el muntatge final del vídeo. Ets un crack!